PRAKTIJK HARTKRACHT ZUTPHEN

met Liefde in je Kracht

Relatietherapie

Er zijn allerlei oorzaken dat een relatie niet lekker loopt.

Het kan komen door een verzwaring van de dagelijkse dingen: werkstress, weinig slapen, zieke kinderen, familie omstandigheden, enzovoort. Het kan zijn dat in een relatie verborgen en onbewuste patronen naar boven komen. Ook kan een relatie verstoord worden door ingrijpende gebeurtenissen als het overlijden van een naaste of een partner die vreemd gaat.

Als relatietherapeut creëer ik een veilige omgeving waarin jullie inzicht krijgen hoe jullie met elkaar omgaan en op elkaar reageren. Welke beweging maken jullie als het niet loopt? Brengt het jullie weer naar elkaar of raken jullie juist steeds verder van elkaar vervreemd? Voelen jullie jezelf gesteund en gezien of afgewezen?

Tijdens de sessies leren jullie jezelf en elkaar weer te zien. Ik laat jullie ervaren welke beweging jullie maken. Ik richt me o.a. op de emoties die tijdens de bijeenkomsten optreden. De bedoeling is dat jullie in staat zijn om elkaar beter te begrijpen, meer respect hebben voor elkaar en daardoor ook beter met elkaar kunnen communiceren. Jullie zullen meer inzicht krijgen in elkaars emotionele- en gedragspatronen. Als het lukt, in verbinding met elkaar, te werken aan de persoonlijke stukken is het mijn ervaring dat dat leidt tot een nog sterkere en diepere band met elkaar.

Het doel is dat jullie relatie steeds beter en sterker wordt. Dat jullie leren hoe jullie ook tijdens perioden van tegenslag of extra belasting steeds dichter bij elkaar kunnen komen. Soms blijkt dit niet haalbaar en als jullie besluiten de relatie te beëindigen helpt relatietherapie om op een andere manier met elkaar om te gaan. Dit is helemaal belangrijk als er kinderen bij betrokken zijn. Als ouders oprecht respectvol zijn naar elkaar, ook in deze moeilijke situaties, kan een kind het verdriet en de verandering die scheiden met zich meebrengt beter verwerken.

Als relatietherapeut wordt ik geïnspireerd door o.a. Esther Perel, Brené Brown, Ingeborg Bosch, Alain de Botton. Tijdens relatietherapie maak ik, naast de andere technieken, vaak gebruik van ACT (acceptance and commitment therapy), EFT (emotionally focused therapy), hypnotherapie, verbindend communiceren en familie/sociaal panorama.